POMEMBNO!

Gajin vrt sedaj novo spletno stran, na kateri boste veliko lažje našli informacije in naročili izdelke.

 

Vstopite tukaj: www.gajin-vrt.com

Povezava na BLOG

 

 

bojca@gajin-vrt.com permaculture flower

z vami od aprila 2011

Preizkušeni ekološki in biodinamični izdelki za vrtnarje

Logo Gajin vrt 2018

 

EKO IN DEMETER BIOOGLJE!

  • Aktivirano in obogateno biooglje s certifikatom

  • Z dodanimi algami, mikorizo in glistino

  • Deluje takoj in dolgoročno

  • Dodamo lahko kadarkoli, ob sajenju ali kasneje

 

Poraba: 0,25 do 1 kg/m2

 

Izbirate lahko med dvema pakiranjema:

 

1. Biooglje kompleks, 4,5 kg (13,5 l)

Cena: 25 €

Teža: 4,5 kg (eno pakiranje zadošča za do 20 m2 vrta)

 

2. Biooglje kompleks, 20 kg (60 l)

Cena: 87 €

Teža: 20 kg (eno pakiranje zadošča za do 100 m2 vrta ali 200 m jarkov za sejanje)

 

 

Kakovost izdelka potrjujeta ekološki in biodinamični certifikat

Soil Association Certificate.

Soil Association je najstarejša ustanova za certificiranje v Veliki Britaniji.

 

 

Več o izdelku

 

Obogateno biooglje Biooglje kompleks je skoncentrirano naravno sredstvo za obogatitev prsti, ki ga ne potrebujemo veliko, ko pa ga enkrat dodamo, se v zemlji ohranja še leta in leta. V zemlji na ta način zadržimo ogljik ter hkrati preprečimo izpiranje hranilnih snovi, kar pomeni bolj stabilno in hranljivo okolje za rastline. V prsti se ohrani tudi več dušika in ostalih elementov. V prsti z bioogljem je izguba vlage manjša, zato je tudi potreba po zalivanju manjša, kar je še posebej pomembno v obdobju nepredvidljivih klimatskih sprememb (suša, močni vetrovi).

 

Optimalna količina dodanega biooglja je 1 kg na m2 prsti, vendar že četrtina te količine (250 g) zagotovi želene učinke. Biooglje lahko dodajamo postopoma, iz leta v leto, saj se ohrani v prsti, in tako privarčujemo. Ko je dosežena optimalna vsebnost biooglja v prsti, nam biooglja ni treba dodajati vsaj 50 let, saj je zelo stabilna snov.

 

Biooglja v prsti ne more biti preveč, zato se nam ni treba bati, da bi ga dodali preveč. vendar pa nima smisla pretiravati - dovolj ga je že 250 g na m2.

 

Pomembno! Prst z dodanim obogatenim bioogljem v primerjavi z običajno prstjo zadrži več hranil in vlage, zato zalivanje prilagodimo potrebam.

 

 

Vsebuje:

  •  

  • 90 % z mikroorganizmi obogatenega biooglja

  • 10 % morskih alg, glistine in mikoriznih gliv

  •  

 

Navodila za uporabo

 

Biooglje kompleks lahko uporabite na številne različne načine:

 

1. Dodatek domačemu kompostu (dodamo ga v razmerju 5 do 10 %). Biooglje kompleks pospeši proces kompostiranja, razkužuje kompost, zmanjša možnost gnitja in vretja ter razvoja patogenih organizmov, ter izboljša že narejeni kompost. Biooglje kompleks enakomerno razporedite med obstoječim kompostom. Pri sestavljanju novega kompostnega kupa posujte nekaj pesti biooglja po vsaki novi plasti. Ker Biooglje kompleks zaradi svoje strukture zadržuje vlago, bo manj možnosti, da bi se kompost izsušil ali bil v sredini moker, pod površjem pa suh.

 

2. Za izboljšanje vrtne prsti. Prst lahko z Bioogljem kompleks izboljšamo kadarkoli, med sajenjem, pred ali po njem. Letni čas pri tem ni pomemben.

 

3. Za izboljšanje zemlje za sajenje: Biooglje kompleks zmešamo z zemljo za sajenje neposredno pred sajenjem ali sejanjem na vrt, v lončke ali zabojčke. Prsti dodamo vsaj 10 % biooglja; bolj ko je prst siromašna, več ji ga lahko dodamo.

 

4. Za zmanjšanje šoka ob sajenju in presajanju sadik in rastlin. Veliko rastlin ob presajanju zaradi šoka odmre, kar lahko preprečimo z dodajanjem Biooglja kompleks, ki vsebuje hranila, mikorizne glive in biooglje, ki zmanjša nihanja vlage v tleh.

 

Količina dodanega biooglja je odvisna od velikosti rastlin:

- manjšim sadikam (npr. solata) dodamo po 1 čajno žličko (5 g) na sadiko.

- večjim sadikam (plodovkam: paradižnik, buče ipd.) v sadilno jamico stresemo 10 g (1 zvrhana jedilna žlica) Biooglja kompleks.

 

5. Kot dodatek obstoječim rastlinam: v nasadih na zelenjavnem ali cvetličnem vrtu: okoli rastlin vkopljemo nekaj pesti Biooglja kompleks; priporočljiva količina za drevesa je 1 kg. Najbolje je, če Biooglje kompleks vdelamo v prst tako globoko, da ga lahko korenine dosežejo, torej okoli korenin že posajenih rastlin.

 

6. Kot dodatek za zastirko: Biooglje kompleks posujemo med plasti zastirke, da zmanjšamo kislost in izboljšamo njeno hranljivost.

 

Za biooglje ni nikoli prepozno!

Dodamo ga lahko kadarkoli, spomladi, poleti ali jeseni. K že posajenim rastlinam ga posujemo okoli stebla in rahlo vkopljemo v tla.

 

Biooglja kompleks ne morete dodati preveč.

Raziskave so pokazale, da že 250 g na m2 prinese zaželene učinke, dodamo pa ga lahko tudi do 1 kg na m2. Če boste dodajali biooglje vsako leto po malem, vsaj 3 leta zapovrstjo, boste ohranili in obogatili življenje v prsti, količina biooglja pa bo, ker se v prsti ohrani, vsako leto večja – in zato bo tudi prst vsako leto bolj živa in močna. Pozitivni učinki Biooglja kompleks se bodo skozi leta stalno povečevali. V prsti bo ostalo vsaj 50 let - zelo verjetno pa še dosti dlje.

 

Zakaj bi izbrali ekološki kompost in obogateno biooglje?

... ker hočete vedeti in vam ni vseeno, kaj dodajate na svoj vrt. Biooglje je zelo aktivna snov, ki nase veže snovi: tudi strupe in težke kovine. Ta njegova lastnost je zelo koristna, saj nas zaščiti pred okoljskimi strupi - a le, če nismo dobili že zastrupljenega. Biooglje kompleks GroChar ima ekološki certifikat SAC.

 

Komposti, substrati, gnojila ipd. so pogosto vprašljive kakovosti. Uporni kmet Sepp Holzer jim pravi "evropske smeti". Z njimi lahko na svoj vrt dodate težke kovine, kemikalije, strupe ... te snovi nato preidejo v zelenjavo, ki zraste na njih, nato pa jih zaužijete skupaj z njo.

Narocite tukaj NAKUP sac logo Biooglje kompleks vsi biochar-stove Biooglje kompleks 4,5 kg

BIOOGLJE KOMPLEKS

POGLEJTE ŠE OSTALE IZDELKE:

(kliknite na na naziv ali sliko)

Izbirate lahko med naslednjimi pakiranji

Biooglja kompleks:

Kompost z bioogljem UNI 60 l Kompost z bioogljem za sadike 60 l Biooglje kompleks 20 kg

* * * * * * * * * * * *  * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Mnenja strank

 

Biooglje dodajam v zemljo že tretje leto. Rezultati so odlični. Zemlja je bistveno spremenila strukturo, bolj je rahla, bogata....super je.

 

Blaženka Jakopič

Zanimivo o biooglju

Vaša vprašanja

 

Vprašanje: Zanima me, če je vaše biooglje že aktivirano?

 

Odgovor: Biooglje kompleks je aktivno (pomeni, da nase aktivno veže snovi) in aktivirano biooglje (pomeni, da je že napolnjeno z zemlji lastnimi mikroorganizmi), zato ga lahko dodamo v zemljo kadarkoli in tudi neposredno k rastlinam oziroma semenom. Poleg aktivnega inokuliranega biooglja (90 % izdelka) je v izdelku še 10 % alg (ki zagotovijo minerale) in glistine (za hranila). Pomembno je tudi to, da je Biooglje kompleks ekološko certificiran izdelek, saj biooglje nase veže strupe in težke kovine. Če v postopku pridelave nismo pozorni na vire in okolje, v katerem ga pripravljamo, lahko že na vrt z njim prinesemo strupe, pa tudi njegova sposobnost, da nase veže strupe, bo zato manjša.

 

Vprašanje: Kdaj naj uporabim biooglje, kdaj pa komposte s bioogljem?

 

Odgovor: Biooglje kompleks izberemo, če je zemljo treba nahraniti oziroma povečati njeno rodovitnost, ne potrebuje pa dodatnih organskih snovi (ker za njeno strukturo skrbimo z domačim kompostom). Kompost z bioogljem za sadike je primeren za vzgojo sadik (v loncih, sadilnih pladnjih in rastlinjakih), Kompost z bioogljem UNI pa potresemo v sadilne jame in jarke, kadar nimamo  svojega komposta. Če ga imamo in ima zemlja dobro strukturo (to preverimo tako, da vlažno zemljo stisnemo v pest), bo Biooglje kompleks povsem dovolj.