POMEMBNO!

Gajin vrt sedaj novo spletno stran, na kateri boste veliko lažje našli informacije in naročili izdelke.

 

Vstopite tukaj: www.gajin-vrt.com

Povezava na BLOG

 

 

bojca@gajin-vrt.com permaculture flower

z vami od aprila 2011

Preizkušeni ekološki in biodinamični izdelki za vrtnarje

Logo Gajin vrt 2018

 

Prednosti:

 

1. Kompost s pomočjo QR Zeliščnega aktivatorja pripravimo v le nekaj tednih;

2. Komposta nam ni treba obračati;

3. Metoda je ekološka;

4. QR Zeliščni aktivator je odličen za namakanje semen in za pripravek za zalivanje za okrepitev cvetlic, njihovo bujno rast in cvetenje (1 žlička na 10 l vode);

5. V vrečki je 10 g zmesi iz zelišč, kar zadošča za pripravo 10 ton komposta.

 

 

Vsebina: regrat, baldrijan, koprive, rman, hrastovo lubje, kamilica, med, mleko.

Teža: 10 g

Cena: 8,95 €

 

 

NAVODILA za pripravo pripravka s QR Zeliščnim aktivatorjem za pripravo komposta:

 

Eno malo žličko QR Zeliščnega aktivatorja stresemo v steklenico s 1/2 litra deževnice (pitna voda ni primerna, ker vsebuje klor in druge kemikalije).

 

Steklenico dobro pretresemo in jo čez noč pustimo stati.

 

Steklenico nato ponovno pretresemo. Na površini mora nastati pena. Pena na površini vode in sladek vonj sta znaka, da je aktivator pripravljen za uporabo.

 

Aktivator shranimo v hladnem in temnem prostoru in ga porabimo v enem mesecu. Ko spremeni vonj v kislega, ga ne smemo več uporabljati.

 

 

NAVODILA za Quick Return kompostiranje (hitro vroče kompostiranje brez obračanja)

 

1. Kompostni kup sestavimo iz različnih plasti materialov, od katerih naj nobena plast ne bo debelejša od 10 cm. Materiale pripravimo tako, da jih z drobilnikom, kosilnico ali sekačem nasekljamo na kolikor je mogoče majhne delce. Temperatura v kompostnem kupu se lahko povzpne na 70 °C, zato lahko v kup dodamo enoletne in trajne plevele, njihova semena in koreninske sisteme, pa tudi obolele rastline. Mnogi pleveli so zelo vitalne rastline, ki vsebujejo dragocena hranila in minerale, ki jih sicer lahko primanjkuje v zemlji, v kateri rastejo. Z dodajanjem plevelov, ki rastejo na vaši parceli, v kompostni kup, boste pomagali svoji zemlji, da se izboljša.  

 

2. Prvo plast materiala dodamo tako, da začnemo material zlagati na robu kompostnika, nato pa ga nalagamo v obliki spirale proti sredini.

 

3. Izmenjaje nalagamo plasti zelenega in rjavega materiala, izmenično grob material in bolj fin, droban material.

 

4. Cilj je, da kompostni kup zgradimo v 4-ih tednih. Ves čas skrbimo za to, da je kompostni kup pokrit z zadrževalcem vročine in da je kompostnik pokrit s strehico.

 

5. Pokošena travo in ves ostali sveži material, ki ima visoko vsebnost dušika, se v kompostnem kupu lahko spremeni v sluzasto smrdečo plast. Ta pojav najlažje preprečimo tako, da nobena plast materiala v kompostnem kupu ni debelejša od 10 cm. Vedno menjavamo plasti z dušikom bogatih materialov s plastmi bolj grobega zračnega materiala, ki vsebuje več ogljika (odrezki živih mej, oleseneli pleveli, star ali nedokončan kompost, slama, seno, praprot, listje ipd). Tako bomo v kompostnem kupu imeli pravilno razmerje med ogljikom in dušikom.  

 

6. Plevele s semeni in koreninami ter obolele rastline dodamo v kompostni kup na sredino, ker je tam temperatura najvišja, do 75 °C. V vsakem okolju, kjer je temperatura vsaj 3 dni višja od 50 °C, bodo semena in korenine plevelov ter patogeni organizmi uničeni.

 

 

Kako dodamo QR Zeliščni aktivator v že narejen kompostni kup

 

S pripravkom iz QR Zeliščnega aktivatorja lahko poškropimo posamezne plasti kompostnega kupa ali pa ga v kompostni kup dodamo, ko je le-ta že sestavljen. V slednjem primeru naredimo v kompostni kup luknje s palico. Luknje morajo biti vsaj 30 do 60 cm narazen in vsaj 15 cm od tal, V vsako luknjo vlijemo 30 ml pripravka (pol litra pripravka je dovolj za 16 lukenj). Luknje zapolnimo s suho zemljo.

 

 

Za uspešno pripravo QR komposta moramo upoštevati nekaj pomembnih pravil:

 

Dobro odvodnjavanje: je nujno potrebno, da zagotovimo, da odvečna tekočina lako odteče iz kompostnega kupa, da ne zastaja, ker lahko to povzroči anaerobno razgradnjo.

 

Zračenje: kompostnika, ki ga uporabljamo, mora omogočiti dostop zraka tudi skozi stranske stranice. S tem omogočimo organizmom v kompostnem kupu, da dihajo. Brez zraka koristni aerobni organizmi ne bodo mogli uspevati, v kompostnem kupu pa bodo prevladali patogeni mikroorganizmi.

 

Zadrževanje toplote: vročino, ki se ustvari v kompostnem kupu, je treba zadržati kolikor mogoče dolgo, ne da bi preprečili dotok svežega zraka v kup. Material, iz katerega je kompostnik, ne sme preprečiti dostopa zraka. Zato kompostnega kupa ne pokrivamo s polivinilom, pač pa z odejo, preprogo iz naravnih materialov ali vrečevine. Kompostni kup pokrijemo z materialom, ki lahko diha. Tako bomo zadržali toploto, ne da bi preprečili dostop zraka.

 

Zavetje: nujno pomembno je, da preprečimo, da bi na kompostni kup deževalo, saj bi to zaradi ohlajanja zaustavljalo proces kompostiranja. Hkrati bi v kup nekontrolirano dovajali vodo, zaradi česar bi lahko postal kompostni kup preveč moker in bi se v njem začeli odvijati anaerobni procesi (vretje in gnitje).

 

Vlaga: vse prepogosto se dogaja, da so kompostni kupi suhi kot poper; v takšnem okolju traja celo večnost, da se iz sestavin ustvari kakovosten kompost. Vlaga je nujno potrebna za delovanje večine organizmov v kompostnem kupu, ki jo potrebujejo za svoje življenjske funkcije in za to, da se lahko premikajo iz enega v drug del kompostnega kupa. Bakterije v suhem okolju preidejo v stanje mirovanja/počivanja, kar seveda podaljša proces kompostiranja. Kompostni kup ne sme biti moker, pač pa enakomerno in lepo vlažen. Vlažnost nadziramo z dodajanjem suhih in mokrih materialov in s pomočjo zalivanja z deževnico. Ostanki zelenjave in sadja vsebujejo 90 % vlage, zato je mešanje teh virov za kompost s suhim materialmom, kot je npr. slama, idealno.

 

 

NAVODILA za namakanje semen v QR Zeliščnem aktivatorju

 

¼ žličke QR Zeliščnega aktivatorja zmešamo s ¼ litra kapnice, dobro premešamo in pustimo stati 4 do 6 ur. Seme bo hirteje vzkalilo, bo bolj odporno na škodljivce in bolezni, sadike bodo bolj zdrave in uspešne.

 

Čas namakanja:

- kodrolistni ohrovt, zelje, hren: 15 minut

- redkev in redkvica: 15 do 30 minut

- cikorija, koper, koromač, endivija, por, blitva, paprika, peteršilj, rdeča pesa, solata, paradižnik in čebula: 60 minut

- korenje, zelena: 1,5 ure

 

 

NAVODILA za pripravek za zalivanje cvetlic

 

Cvetoče rastline bodo bolj močne, zdrave in odporne, imele bodo veliko več cvetov če jih boste občasno zalili s pripravkom s QR Zeliščnim aktivatorjem. Priprava: 1 žličko QR Zeliščnega aktivatorja damo v zalivalko s pol litra vode. Temeljito premešamo, nato pa dodamo toliko vode, da je v zalivalki 10 l vode s pripravkom. Počakamo 4 do 6 ur in zalijemo cvetoče rastline.

QR Zeliščni aktivator

po srednjeveškem receptu Benediktinskih sester iz Fulde za zeliščni aktivator Humofix

QR Zeliščni aktivator

QR Zeliščni aktivator, 10 g

 

cena: 8,95 €

Naročite tukaj